la o cafea /interviuri

La o cafea cu o mămică singură


Where you lead, I will follow/ Anywhere that you tell me to , cam așa îmi imaginam eu viața de mamă singură. Cei ce au văzut Gilmore girls știu despre ce vorbesc. Uitându-mă la serial mă gândeam: “eh, nu pare prea greu să crești un copil singură, sună chiar distractiv” , însă azi după ce am stat de vorbă cu Eliza, o mămică tânără și singură, am aflat că nu sunt mereu lucrurile așa roz.

Vă invit să stați la o cafea cu noi!

Să începem cu începutul: de când ești mamă singură?

De 3 ani, mai exact din momentul în care s-a născut fetița mea.

Tu ai locuit o perioadă în străinătate. Cum ți se pare că reacționează societatea de acolo față de cea din România asupra faptului că ești mamă singură? Au fost momente în care te-ai simțit judecată?

Cei din străinătate reacționează mai bine, chiar și la prima impresie. În România mai este de lucrat la mentalitate, mai ales în orașele mai mici și la sate. Și da, m-am simțit de multe ori judecată.

Ce e cel mai greu, ca mamă singură?

Cel mai greu e emoțional. Să nu ai un sprijin. Sunt momente în care apar diferite stări emoționale și atunci mă întreb: De ce trebuie să fiu singură în treaba asta?

Cum arată viața ta socială? Cât de des ieși fără copil în oraș?

A fost o perioadă când viața mea socială era inexistentă. Când locuiam în străinătate nu prea aveam cu cine să o las pe fetiță. Acum stau cu părinții și îmi mai permit să ies singură din când în când, sau chiar să am mici escapade de un weekend. Ceea ce e minunat!

Sunt momente în care simți că ar fi mult mai ușor dacă ar fi și celălalt părinte lângă tine sau dacă ai avea un partener de viață?

Da, sunt multe momente în care cred că mi-era mai ușor dacă aveam un partener de viață. De exemplu, când se îmbolnăvește copilul și intri în panică pentru că nu știi cum să reacționezi.

Fetița ta este mică încă, probabil că încă nu a observat lipsa tatălui. Ai început să vorbești cu ea despre asta? Ți-e frică de acest moment?

Cred că la momentul potrivit o să îmi găsesc cuvintele potrivite. Vreau ca fetița mea să realizeze nu faptul că tatăl ei a lipsit, ci că eu am fost acolo. Am o anumită frică… Mi-e frică să nu-și facă așteptări, iar el să i le dezamăgească.

Cum ți-ai descrie relația cu fiica ta? Poți să îmi spui un obicei de al vostru?

Relația cu fiica mea este una foarte apropiată, conexiunea este unica și foarte intensa. Cred că vom rămâne mereu așa apropiate, îmi doresc ca aceasta conexiune să țină chiar și atunci când va fi mare. Unul din obiceiurile noastre, care îmi umple inima de fericire, este momentul când ne punem în pat și stăm îmbrățișate. Eu aștept să adoarmă, iar chipul ei angelic mă face să mă simt împlinită pe deplin.

Care crezi că sunt avantajele și dezavantajele pentru o mamă singură?

Unul dintre avantaje este faptul că te maturizezi mai repede, îți dezvolți altfel independența. Alt avantaj ar fi faptul că poți să petreci mult mai mult timp cu copilul, să te apropii de el mai tare.

Dezavantajul pe care l-am întâlnit eu având în vedere că am fost și cam tânără la venirea ei pe lume a fost faptul că nu am reușit să îmi continui studiile, deși aș fi vrut. Alt dezavantaj este faptul că nu poți să faci nimic fără copil, pentru că el e dependent 100% doar de tine, nu ai cu cine împărți sarcinile.

Ai un gând final pe care vrei să îl împărtășești cu alte mămici singure?

Da. Deși este foarte greu ca mamă singură, în cele mai grele momente mi-am spus ca trebuie să lupt pentru ea, pentru amândouă. Dacă nu eu, cine? Chiar dacă e greu am mers mai departe mereu, pentru că zâmbetul ei îmi dădea mereu putere și credință că o să mă descurc, chiar și singură. Dar mai presus de toate, știu că Dumnezeu a fost alături de mine. Cred că iubirea dintre o mama și copilul ei, este cea mai sinceră, așa că mă simt mai mult decât recunoscătoare că sunt mamă .

Hugs and kisses,

M.I.

4 thoughts on “La o cafea cu o mămică singură

  1. Eliza este o luptatoare o mama iubitoare si plina de dragoste fatță de fetița ei draga…sunt prietena ei cea mai buna si stiu tot greu prin care a trecut de cand sa mutat in strainatate pana acuma…le iubesc mult pe amnadoua si sper ca Dumenzeu sa le binecuvinteze in continuare si sa fie tot asa puternice ca pana acuma….:)

    Liked by 1 person

  2. Eliza este o fata minunata si mai ales speciala..desi pe ia nu o cunosc asa de bine personal ai cunosc familia si mi sau spus numai lucruri minunate despre ia….Domnul sa te binecuvinteze draga mea esti o persoana tare!❤️Ai o fetita superba si frumoasa ca si tine ❤️Domnul sa va binecuvinteze!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s