M-am gândit să mai adaug o categorie blogului meu, una care să fie de ajutor pentru elevii care se pregătesc să dea BAC-ul. Știu ce important e să ai eseuri bine făcute și o structură după care să te poți ghida.
Nu o să scriu tot eseul, clar. O să scriu câteva idei, în urma structurii pe care am învățat-o eu de la profesoara mea de română ( fără ajutorul dumneaei nu aș fi știut să fac un eseu niciodată).
Prin urmare, să începem:
1.Introducere:
Felix Sima– personaj principal; tipul intelectului naiv, dar totodată tipologizat ca tipul orfanului.
Statut social: fiul lui I Sima, medic celebru în Iași, recent decedat; moștenise “o casă cam veche, dar solidă și rentabilă și un oarecare depozit de bani”, toate acestea erau administrate de unchiul său Costache Giurgiuveanu.
Felix ajunge profesor universitar, se maturizează mult și se educă (” Voi fi ambițios, nu orgolios”.
Statut psihologic: faptul că e orfan creează un conflict interior pentru Felix; acest conflict constă în faptul că se simte complexat și inferior, iar orice aluzie la faptul că e orfan îi trezește o puternică revoltă.
2. SCENE REPREZENTATIVE în caracterizarea lui FELIX
1. Scena intrării lui Felix în casa lui Costache Giurgiuveanu- acesta intră în casă, care la început i se pare ospitalieră, prezența bătrânului Costache înrăutățește starea de emoție a băiatului. Aceasta este a doua încercare a băiatului de a intra în casă, prima dată fiind respins de răspunsul bătrânului “Aici nu stă nimeni! “
-trăsături ce reies din această scenă: modestie, naivitate și imaturitate; trăsătura predominantă este naivitatea care se justifică prin vârsta fragedă a tânărului (18 ani), iar totodată prin confuzia acestuia cauzată pe de-o parte de atitudinea unchiului său, iar pe de altă parte de statul său de străin în casa lui Costache, statutul de provincial venit în capitală pentru studii.
2.Scena ultimei întâlniri dintre Felix și Otilia– scena este amplasată la finalul romanului înainte de plecarea Otiliei la Paris cu Pascalopol. Cei doi tineri petrec împreună noaptea de dinaintea plecării aceștia discută marile probleme ale vieții: statutul femeilor și al fetelor, viața de familie și consecințele unui cuplu tânăr sau importanța carierei în viața lui Felix.

– trăsătura predominantă este inocența care este justificată de faptul că acesta își pune încrederea în Otilia, este foarte vulnerabil în fața ei, rămânând clar dezamăgit după ce se trezește și observă ca Otilia a plecat.
Elemente de structură, compoziție și limbaj
Conflictul
- Felix- conflict interior: complexat de percepția celor din jur despre faptul că e orfan, dar pe de altă parte acest lucru stârnește o revoltă în interiorul său și își face ambiție
Otilia oscilează între dragostea sinceră și stabilitatea financiară .
Din aceste conflicte interioare se nasc conflicte exterioare( ex. triunghiul amoros care îi opune pe cei doi bărbați din viața Otiliei- Felix și Pascalopol)
– alte elemente de structură, compoziție și limbaj o să trec în eseul de temă și viziune –
3. Încheiere
Felix ajunge un om realizat, care nu a făcut compromisuri pentru a-și îndeplini scopurile. Acesta este un personaj evolutiv care în finalul romanului este profesor universitar și are o familie.

Sper că v-a fost de folos! Succes și spor la învățat!
Hugs and kisses,
M.I.